Azi am inceput sa citesc despre telefonie, fiind un subiect destul de vast unde am lacune pe care vreau sa le acopar. Firesc am pornit la drum cu partea de PSTN si am ajuns la discutia despre metoda de semnalizare folosita pentru comunicatiile analog user-to-network. Metoda folosita se numeste DTMF (Dual-tone Multi-Frequency) si reprezinta o metoda de semnalizare in-band. Acest lucru inseamna ca partea de semnalizare este transmisa pe acelasi canal care este folosit pentru transmiterea vocii.
Mai jos am atasat o poza care prezinta DTMF keypad-ul. Acesta reprezinta o matrice de 4x4, unde randurile corespund tonurilor joase, iar coloanele tonurilor inalte. Cand un numar de pe pad este tastat, este transmis un ton sinusoidal al celor doua frecvente. De aici si denumirea de Dual-tone Multi-frequency.
Pentru a demonstra cum sunt transmise DTMF-urile in-band, am conceput un laborator extrem de simplu pe care il poate replica oricine cu usurinta.
Avem nevoie de urmatoarele:
- O linie analog de telefonie si un aparat telefonic conectat.
- Un telefon de test catre care vom efectua apelul.
- Un generator de tonuri DTMF.
Ca generator de tonuri, eu am folosit Audacity, care este freeware, dar puteti utiliza orice telefon mobil care foloseste tonuri DTMF pentru dial pad.
Mai jos este clipul in care am suprins experimentul. Nu are o calitate “Oscar winning”, fiind realizat cu un telefon mobil, dar sper ca am prins esentialul.
In clip, telefonul este conectat la laptop doar pentru a se incarca, deoarece nu avea baterie. :)
Ce s-a intamplat in acest experiment ? Am ridicat receptorul din furca, am primit ton din centrala PSTN si am folosit un generator de tonuri DTMF pentru a compune secventa numarului apelat. Cand am apasat "play", DTMF-urile au fost transportate in-band catre centrala, pe acelasi canal ca si vocea. Aceasta le-a interpretat si a apelat numarul destinatie. In clip se observa cum telefonul mobil apelat incepe sa sune.
Ca fun facts, semnalizarea in-band a fost motivul pentru care Kevin Mitnick a petrecut o buna parte din arest, fara a avea acces la un telefon public. Acuzarea a reusit sa convinga judecatorul ca acesta are capabilitatea de a apela modemul NORAD fluierand in receptorul unui telefon public si ar putea declansa un razboi prin lansarea rachetelor nucleare. (sursa: wikipedia)
Un alt fun fact este ceva mai personal. Cand lucram la Telekom ca tehnician de teren, am avut un coleg al carui receptor pentru teste, era pur si simplu un receptor analog care avea un disc atasat. Colegul alesese aceasta varianta pentru ca intr-un astfel de receptor bagi 220V in el si nu pateste nimic.
Printre activitatile uzuale ca tehnician de teren, se numaru si o serie de teste de linie pe care le realizam apeland un IVR. Pentru a naviga in meniul IVR-ului, colegul meu transmitea DTMF-urile utilizand dial pad-ul telefonului mobil.
Mi s-a parut pretty cool ! :)
Mi s-a parut pretty cool ! :)
Sper ca ati gasit acest articol interesant. Pentru observatii sau intrebari, va rog sa folositi sectiunea “comentarii”.
Pana data viitoare, va urez toate cele bune!
Pana data viitoare, va urez toate cele bune!
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu