vineri, 9 iunie 2017

E de la ei ! Sau poate nu... ?

Salutare tuturor !

Stiu ca imi veti da dreptate cand zic ca este neplacut ca intr-o zi libera din iunie sa te trezesti odihnit in jurul pranzului si sa vezi cu dezamagire ca vremea de afara aduce cu o zi ploioasa de septembrie. Atunci apelam la buna noastra conexiune la internet pentru a “iesi” prin lume. Dar ce te faci cand si aceasta usa este inchisa ?

Nu mai merge internetul ! Ce facem ?

Majoritatea oamenilor vor suna la nenorocitii de la care au internet. E normal, nu ?
Ei sunt de vina in majoritatea cazurilor ! Ce nenorociti… sau poate nu ?

Eh, faptul ca detin cateva cunostinte despre retelistica imi ofera avantajul de a determina daca problema este de la mine sau de la ei si daca este de natura fizica sau nu. Vreau sa impartasesc in randurile de mai jos cateva din verificarile de baza care pot fi facute de catre oricine si care pot sa va economiseasca timp atunci cand aveti probleme. E neplacut sa faceti o reclamatie, apoi sa va schimbati programul pentru a astepta echipa tehnica intr-un interval de 2-3 ore, aceasta sa amane interventia pentru ca a aparut ceva “urgent”, iar cand intr-un final reusesc sa ajunga la voi, sa va spuna ca problema era locala, iar la ei a fost totul in regula… frustrant, nu ? Pai, hai sa vedem ce putem face.

In primul rand, reteaua voastra, este A VOASTRA. Trebuie sa aveti o documentare minima a acesteia si trebuie sa stiti cum va conectati la furnizor. In cazul meu, legatura dintre mine si furizor este configurata PPPoE acest lucru implicand ca eu sa cunosc un user si o parola pe care sa le folosesc pentru a ma autentifica in serverul lor de acces, iar in locatie am un echipament de la ei, folosit pentru a converti semnalul optic de pe fibra in semnal electric pentru partea mea de LAN.

Topologia solutiei mele arata cam asa:

Pentru a verifica legatura cu ei, pot incepe cu echipamentul lor din locatia mea, sa ma asigur ca e alimentat cu energie electrica si sa vad daca ledul ce imi indica activitate pe fibra e aprins. Daca aceste lucruri sunt ok, cel mai probabil nu s-a intamplat nimic la nivel fizic intre mine si ei (pe bucla locala).

Apoi trebuie sa cunoastem unde anume se afla cu exactitate punctul de demarcatie, pana unde este responsabilitatea providerului si de unde incepe reteaua noastra. In cazul meu, responsabilitatea furnizorului se termina in portul Ethernet din echipamentul lor. Deci orice alt echipament aflat dupa acest punct, e in administrarea mea. Pentru a testa ca e totul in regula pana aici, am conectat un laptop in acest port si am configurat o conexiune de tip PPPoE folosind datele furnizate de ei in contract. M-am bucurat sa vad ca aveam iesire la internet. Eliminasem partea de furnizor si izolasem problema la mine in retea.

Am refacut apoi topologia initiala si am inceput troubleshooting-ul in LAN, pe routerul meu.
Dupa o verificare pe echipament am vazut ca toate setarile erau ok, dar in continuare nu reusea sa obtina IP de la furnizor. Am efectuat un restart, iar dupa restart am constatat ca si-a pierdut toata configuratia, revenind la setarile default. Am petrecut urmatoarele doua minute refacand configuratia, dupa care a reusit sa obtina adresa IP si am avut conectivitate din LAN.

Cel mai probabil, cauza incidentului este routerul meu care se apropie de pensionare.
Imi va parea rau dupa micut, pentru ca are o valoare mai mult sentimentala pentru mine, fiind primul modem (dintre cele oferite de Telekom), unde am mutat WAN-ul de pe portul DSL pe portul Ethernet LAN1. Eh… :)

Sper sa gasiti util acest articol, spor! :)