luni, 7 octombrie 2019

Interconectare topologii in GNS3 VM

Cei care am folosit, sau folosim GNS3 ca modalitate de invatare, de exersare sau pur si simplu pentru a testa diferite setup-uri, ne amintim prima topologie care cel mai probabil a constat in doua routere cu IOS, intre care am ‘tras’ un cablu, iar apoi am configurat interfetele si ne-am bucurat ca ‘avem ping’. :)
Cu timpul lucrurile pot evolua, laboratoarele pot deveni mai complexe, se pot dezvolta prototipuri care sa replice solutii din live, pe care ulterior se pot testa diferite scenarii, iar nevoia de resurse creste implicit.
In astfel de cazuri, daca avem posibilitatea apelam la ‘puterea cloud-ului’ pentru a ne salva si facem deploy la GNS3 in cadrul unui VM cu suficient de multe resurse.
Pe langa avantajul imediat dat de faptul ca intr-un astfel de setup hostul e degrevat de povara de a aloca resurse pentru a rula un laborator, un al doilea avantaj e dat de faptul ca favorizeaza munca in echipa.
Doi useri pot lucra in acelasi timp pe aceeasi topologie, sau pe topologii diferite.
Luand cazul in care doi useri lucreaza pe topologii diferite rulate in cadrul aceluiasi GNS3 VM, mi-am pus urmatoarea problema “Oare se pot interconecta cele doua topologii, iar daca da, cum?”. Primul pas a fost sa-l intreb pe bunul prieten Google, doar pentru a observa ca acest scenariu nu este abordat, sau daca este sta ascuns. Astfel, m-am decis sa experimentez putin.
Un use case teoretic ar putea sa fie situatia in care doi clienti au solutiile de date fixe replicate, iar ulterior intre acestia are loc o fuziune. Acest eveniment implica din punct de vedere tehnic interconectarea celor doua solutii si propagarea unor prefixe pe aceasta legatura.
Dupa cum am precizat mai sus, acest laborator presupune rularea topologiilor pe un server remote.
Odata conectati la serverul remote vom crea un nou proiect (Topology_1) si facem drag la un Router (R1).
Pentru a lega topologiile virtuale la echipamente reale este utilizat ‘Cloud-ul’. M-am gandit firesc ca daca exista vreo metoda de a lega cele doua topologii, cel mai probabil acest lucru se va intampla tot prin intermediul ‘Cloud-ului’. Pe cale de consecinta am facut drag in topologie la un Cloud, iar pe acesta am configurat o interfata de tip UDP tunnel cu specificatiile din poza de mai jos.
In continuare am conectat routerul R1 la Cloud pe interfata UDP tunnel 1.
Am configurat interfata de pe R1 spre Cloud cu adresa IP 10.0.0.1/30.
! Inainte de a face o noua topologie, deschidem ‘File > Edit Project’ si bifam casuta ‘Leave this project running in the background when closing GNS3’.
Acum putem deschide un nou proiect (Topology_2), unde facem drag la un nou router (R2).
Similar cu topologia anterioara facem drag la un ‘Cloud’ si configuram o interfata UDP tunnel (in ‘oglinda’), iar apoi conectam R2 la Cloud pe interfata UDP Tunnel 1 si configuram interfata spre Cloud cu adresa IP 10.0.0.2/30.
Deoarece R1 inca ruleaza in background in prima topologie, ne putem conecta la el facand telnet in IP-ul serverului de GNS3 pe portul alocat consolei. Intre R2 si Cloud am pornit o captura de trafic si am initiat un ping de pe R1 inspre R2. Am observat ca pentru R1 si R2, Cloud-ul este complet transparent. Din punctul lor de ‘vedere’, sunt direct conectate.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu