In cautarea unei distributii cu amprenta mica pentru a ridica niste VM-uri cu scopul realizarii unui mediu de test pentru Ansible am dat peste multipass.
Ce este multipass ?
Multipass este un VM manager, un orchestrator dezvoltat de catre cei de la Canonical pentru a ridica si termina instante de VM-uri foarte rapid.
Nu am intrat foarte mult in detalii, dar la o prima vedere, “in spate” imaginile sunt trase dintr-un hub oferit de Canonical.
Nu am intrat foarte mult in detalii, dar la o prima vedere, “in spate” imaginile sunt trase dintr-un hub oferit de Canonical.
Documentatie
Instalare (Ubuntu 20.04)
$ sudo snap install multipass
Ok, si care e legatura dintre Ansible si multipass ?
Dupa cum spuneam, in demersul meu de a realiza o arhitectura client-server utlizand mai multe VM-uri rulate pe Workstation 16, am ajuns indirect la multipass.
Utilizand multipass am reusit sa scurtez extrem de mult timpul realizarii infrastructurii virtuale si sa incep sa ma concentrez pe ce era esential, respectiv laboratorul de Ansible. Eu am facut deploy in cadrul VM-ului pe care il folosesc ca Sandbox (nested virtualization, word…). Din punct de vedere networking, multipass aloca IP-uri dintr-un pool comun, iar la nevoie pentru setup-uri mai complexe se pot adauga interfete noi.
Diferenta pe care o prezinta multipass fata de o solutie precum docker este faptul ca spre deosebire de docker unde ne folosim de namespaces pentru a imparti acelasi kernel, aici lucram cu VM-uri, fiecare cu kernel propriu. Desi se aseamana, sunt doua raspunsuri diferite care se pot aplica in functie de nevoie.
Am urcat pe GitHub folderul asociat acestui laborator.
Link GitHub
Instalare Ansible
$ chmod +x install.sh
$ ./install.sh
In folderul multipass/ se gasesc documente care detaliaza pasii necesari pentru configurarea VM-urilor, precum si un script extrem de basic care va permite sa generati rapid trei VM-uri (1 server si 2 clienti), precum si posibilitatea de a opri masinile si de a le sterge.
Spor! :)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu