vineri, 18 iunie 2021

Utilizare semnatura digitala pe masini cu Linux

Vreau sa incep acest articol prin a sublinia foarte clar ca aceasta nu este o procedura ‘oficiala’, iar informatiile de mai jos nu vin cu vreo garantie.

Ok, sa incepem povestea. :)

Anul trecut am avut nevoie de niste hartii care implicau drumuri pe la niste minunate ghisee ale Administratiei Fiscale. Impins de context, dar si de dorinta de a nu pierde timp pe la acele ghisee, am decis sa apelez la un serviciu de semnatura electronica.

Baietii la care am apelat sunt Alfa Sign, iar interactiunea cu ei a fost excelenta.

Din pacate, procedurile lor acopera doar utilizarea device-ului criptografic pe sistemele de operare Windows sau MacOS. Spun ‘din pacate’ pentru ca eu folosesc doar Linux sau Android pe device-urile personale.

In acest context, am intrebat in mod natural daca pot adresa situatia mea prin folosirea unei masini virtuale. Raspunsul a fost dezamagitor, in sensul ca am primit informatia ca a mai fost incercat, dar nu s-a reusit acest lucru.

Totusi, am vrut sa ma conving.
Am instalat un Windows 10 intr-un VM utilizand VMware Workstation 16 ca Hypervisor si confirm ca atunci cand am incercat sa fac USB passthrough nu am reusit din simplul motiv ca nu gaseam listat portul USB pentru a-l putea conecta manual.

Puteti citi mai multe despre USB passthrough aici.

La un ‘lsusb’ vedeam device-ul criptografic listat, dar Hypervisorul nu il vedea.
Au trecut cateva zile, iar intr-un ‘aha moment’ m-am gandit… Ce ar fi sa incerc cu alt Hypervisor ?

Initial m-am gandit la VirtualBox, dar imediat mi-am dat seama ca am avut in tot acest timp in fata ceva care ar putea fi exact ce trebuie. Am apelat la QEMU si Virt-manager pentru a ridica un VM si… surpriza! Device-ul era listat si l-am putut conecta la VM fara probleme.

Pentru a redirectiona portul USB accesati ‘Virtual Machine > Redirect USB device’.

Am urmat procedura de instalare a driverului si a trust chain-ului, am instalat Acrobat Reader, apoi am semnat cu succes un document PDF.

Deci, se poate cu semnatura electronica si din VM.

Sunt constient ca probabil sunt singurul client care se afla in acest scenariu, dar ‘geek-ului’ din mine i-a placut aceasta provocare.

OS: Ubuntu 20.04
Kernel release: 5.8.0-55-generic

Spor! :)

9 comentarii :

  1. Aceeași problemă. Am Linux Mint și nu pot folosi tokenul pt. semnătură digitală. I-am întrebat pe "băieții" care ni l-au furnizat și mi-au răspuns că nu există drivere pt. Linux și nici nu vor fi vreodată pentru că suntem nesemnificativi ăștia cu Linux-ul...M-am gândit și eu la varianta cu mașină virtuală dar nu vreau să-mi "pătez" mâinile cu uindăusul sub nicio formă! Mai sap, că nu mă grăbesc și mai sunt și foarte încăpățânat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am Ubuntu Studio, in fond același kernel ca Ubuntu, tocmai mă uit la token și mă scarpin in cap....

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt furnizori de dispozitive criptografice care ofera drivere pt Linux. nu ai gasit nimic pe net?
    eu am Athena de la CertSign si mi-au furnizat utilitarul *.DEB pt acesta. a trebuit sa instalez niste librarii (libccid si altele cateva), iar acum merge. ma pot autentifica in SPV al ANAF cu certificatul digital.
    tu ce dispozitiv criptografic ai?
    adevarata provocare e cand vrei sa semnezi digital un document in Linux.
    Acrobat Reader nu mai este suportat pt Linux.
    Okular (parte din suita de software KDE) a primit recent aceasta functie dar la mine nu merge.
    Mai este o aplicatie dezvoltata de un roman in Java, singura care functioneaza din cate am incercat, dar acolo iti prinzi urechile.

    RăspundețiȘtergere
  4. Folosesc semnatura electronica de mai mult de 10 ani, numai pe Linux, doar la inceput am folosit masini virtuale cu win, apoi am gasit si instalat drivere si utilitare. Pana la upgrade-ul de Ubuntu 22.04 nu am avut probleme, dar pe asta nu merge nimic.. Nu am chef sa fac downgrade, dar nici fara semnatura nu pot sta. Aveti careva vreun driver care merge cu Athena pe Ubuntu 22? Si de Adobe nu e nevoie, LibreOffice e suficient pentru semnarea pdf-urilor.

    RăspundețiȘtergere
  5. https://certdigital.ro/drivere-token/ ofera driver *.deb dar in Ubuntu mate 22.04 site-ul anaf si e-guvernare nu potate citi tokenul la autentificare. Aveti vreo idee ce mai trebuie facut?

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am resuti cu alta procedura, mentionez ca este cazul pentru linux ubuntu 22.04 cu kernel 6.2.

    Am facut update la ultima versiune de Virtualbox, 7.0.5 dupa care am instalat win 10. Apoi am adaugat grupul vboxuser la user actual si am pornit masina, in cadrul vbox am selectat la usb 2.0 si am dat add detected usb devices , selectat token si am instalt softul aferent de token pe win 10, si am mers ca uns. Token de la certsign.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salutare, am luat de curand un token certdigital si vreau sa il folosesc in o imagine virtuala VMWare cu Win7 x64, dar desi il vad ca USB si ii dau conectare la imagine virtuala se conecteaza dar driver-ul de certdigital din VMWare nu vede nimic ....
    Vreo idee?

    RăspundețiȘtergere