Deoarece tot mai multe dintre electrocasnicele pe care le utilizez necesita o conexiune la internet pentru a accesa in totalitate capabilitatile acestora, am simtit nevoia de a upgrada conectivitatea casei prin asigurarea unei linii de backup.
Astfel, am contractat un serviciu de date de la Orange. Recunosc ca alegerea operatorului a fost subiectiva pentru ca am fost “in interior” si au oameni misto, priceputi si care fac treaba buna. Continutul articolului nu are vreun substrat promotional, am facut precizarea pentru ca asa am simtit si pentru ca e blogul meu, so… deal with it. :)
Dar dincolo de aceasta, la baza deciziei a stat si o componenta obiectiva pe care o voi detalia in cele ce urmeaza.
Serviciul este promovat sub denumirea comerciala de “Internet fix 4G”. La prima vedere, alaturarea celor doi termeni “fix”, respectiv “4G” poate parea nefireasca, dar voi explica imediat cum functioneaza lucrurile.
Suportul fizic pentru livrarea serviciului este un modem Huawei in care se introduce un SIM de date mobile. Acesta ridica o conexiune cu o celula din proximitate si din ce am inteles, sunt modele care raman “ancorate” de celula la care se autentifica prima data si modele de modem care suporta reautentificarea si la alte celule. Deoarece traficul inclus in abonament e mai mare in cazul modelului “fix”, am ales aceasta varianta.
Exceptand componenta datelor mobile, experienta de utilizare este similara ca in cazul oricarui astfel de echipament oferit de un ISP. Dispune de un port ethernet pentru LAN, dispune de o antena WiFi, are un GUI de configurare, the usual stuff.
Revenind la componenta obiectiva, daca nu mergeam pe varianta descrisa mai sus, alternativa era sa merg catre un abonament de la Telekom livrat prin fibra optica. Linia principala de la DIGI fiind livrata tot prin fibra optica, am ales din motive de redundanta sa nu optez pentru varianta Telekom. De multe ori traseele optice se suprapun pe ultima portiune la intrarea intr-o cladire, iar un incident pe acest segment are o probabilitate ridicata de a afecta ambii operatori. In plus Telekom nu imi oferea ce doream, respectiv doar un serviciu de acces internet. Ar fi trebuit sa iau serviciul la pachet cu un altul si sincer nu aveam nevoie de telefon fix, televiziune prin cablu, sau alte servicii avangardiste din portofoliul lor. :)
Un serviciu similar cu cel de la Orange stiu sa mai ofere in piata doar DIGI, dar exclusiv pe segmentul business. Din acest motiv, plus faptul ca o solutie mai "solida" rezulta si din separarea la nivel de provider, alegerea serviciului de la Orange a venit in mod natural. Cele doua linii sunt agregate fara probleme intr-un firewall, prin porturi Gigabit.
Un serviciu similar cu cel de la Orange stiu sa mai ofere in piata doar DIGI, dar exclusiv pe segmentul business. Din acest motiv, plus faptul ca o solutie mai "solida" rezulta si din separarea la nivel de provider, alegerea serviciului de la Orange a venit in mod natural. Cele doua linii sunt agregate fara probleme intr-un firewall, prin porturi Gigabit.
Si acum, daca avem jucarie noua… zic sa ne jucam, nu ?
Cei 100GB de trafic inclus ma astept sa fie un adevarat overkill, serviciul deservind o linie de backup. Totusi, intentionez ca ocazional sa verific gradul de utilizare al traficului din abonament. Acest lucru se face foarte usor din GUI, dar parca nu as vrea ca de fiecare data sa deschid un tab nou, sa ma autentific, iar apoi sa navighez pana la pagina de statistici doar pentru o informatie simpla. Astfel am inceput sa analizez posibilitatea de a automatiza acest proces.
Initial m-am gandit sa utilizez libraria requests pentru python, dar dupa mai multe incercari am realizat ca e un drum nu foarte eficient si m-am decis sa fac putin research pe subiect. Astfel am ajuns la un thread foarte interesant de pe forumurile Huawei. Cineva a mai fost interesat de subiect si a dezvoltat un API pentru interactiunea cu aceste echipamente.
Din pacate API-ul nu este documentat si este necesar sa cautati in repository-ul de pe Github pentru a vedea metodele disponibile. Las mai jos linkurile catre pagina proiectului, catre repository-ul de pe Github asociat acestuia si catre un script facut de mine. Scriptul meu dupa ce e rulat in terminal va afisa traficul utilizat in luna curenta, exprimat in MB si cat reprezinta el procentual din totalul traficului inclus in abonament. O alta utilizare interesanta ar putea fi monitorizarea parametrilor radio.
- Project page
- Github repository
- pentru metodele disponibile uitati-va in huawei_lte_api/api
- My script
- necesare:
- pip install stdiomask
- pip install huawei-lte-api
- My setup
- Device model: B311-221
- Firmware: 11.0.1.2(H697SP2C983)
- Python version: 3.8.10
Pentru usurinta am creat un bash script in care initializez virtual environment-ul python in care am lucrat pentru a rezolva dependintele, dupa care ruleaza scriptul, apoi am creat un alias catre acest script.
Screenshot
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu