duminică, 5 februarie 2017

Huawei HG658 (LAN1, WAN Port)

Bine ne-am regasit,


Daca si voi va numarati ca si mine printre fosti clienti de servicii internet oferite peste linii telefonice, prin tehnologie ADSL/VDSL de catre Telekom, inseamna ca ati fost constransi contractual sa platiti in rate timp de 2 ani un echipament prin care se realiza conexiunea. Modelele cel mai frecvent folosite la acest tip de legatura erau, “pe vremea mea”, routere cu modem integrat Huawei HG655 si Huawei HG658.


Eh, dupa 2 ani in care priveati cu frustrare cum acul de pe speedtest nu sarea de 20Mbps pe download, dupa 2 ani in care lasati ultimul sezon din Game of Thrones sa se descarce in timp ce plecati pana la mare in weekend, dupa tot acest timp v-ati hotarat sa faceti o schimbare si sa alegeti un alt provider.


In cazul meu aceasta schimbare a insemnat sa  merg catre RCS&RDS care are pe stalpul din fata casei un ODB de GPON. Nu pot sa trec abrupt peste acest punct si trebuie sa detaliez putin experienta mea din momentul acestei modificari, deoarece cazul meu nu este izolat.


Daca aveti ghinionul de a sta ca mine la curte, pe langa faptul ca iarna trebuie sa mutati zeci de metri cubi de zapada doar ca sa iesiti din casa, in caz ca vreti sa va instalati internet de la RCS&RDS trebuie sa va inarmati cu rabdare, multa rabdare. Din momentul in care semnati cererea de instalare, urmeaza o perioada de asteptare cam de o saptamana in care daca sunati sa intrebati ce se intampla, vi se va spune ca cererea urmeaza sa fie analizata de catre colegii din departamentul tehnic. Cand in final cererea ajunge la colegii din departamentul tehnic, sunteti sunat pentru a stabili cand se face instalarea. Eu de exemplu am convenit o zi de vineri, pentru ca aveam liber si am ales intervalul 15:00 - 17:00. La 16:50 am sunat pentru ca nu venise nimeni. Am fost apelat inapoi de catre echipa care urma sa ajunga la instalare, care pe la 18:30 a venit doar pentru a constata ca nu aveau port disponibil in ODB. A urmat inca o saptamana de asteptare pana cand a venit o echipa de la fibra pentru a suda o mufa, apoi intr-un final dupa o luna de programari si reprogramari, a ajuns o echipa care a finalizat instalarea.


Ca o concluzie generala, facand o comparatie din punct de vedere al serviciilor oferite de catre cele doua companii, personal cred ca Telekom sta mai bine cu timpii de raspuns la interventii dar au marele dezavantaj ca sunt limitati in furnizarea serviciilor de infrastructura veche si au preturi ridicate. In schimb RCS&RDS desi au o retea noua care suporta livrarea de servicii foarte bune la preturi mici, stau prost la capitolul timpi de raspuns si pregatirea personalului tehnic. In momentul de fata, alegerea oricaruia dintre acesti ISP reprezinta un compromis pe care il facem in functie de nevoia pe care o avem.


Eu am ales cel mai mic tip de abonament oferit de RCS&RDS la care am primit o viteza de acces de maxim 300 Mbps negarantati. Nu m-a interesat foarte mult acest aspect deoarece oricum intentionam sa scot in LAN FastEthernet, iar WiFi nu am antena sa scot mai mult de 72Mbps pe 802.11n. La acest tip de abonament singurul echipament pe care providerul il instaleaza la client este un router Huawei fara antena WiFi, dar care nu este folosit pentru capabilitatile L3 ci doar ca media convertor pentru ca are un port optic. Deci, daca optati pentru acest tip de abonament si doriti extinderea LAN-ului e nevoie sa o faceti folosind propriul echipament L3, pe care il puteti achizitiona din comert sau in cazul nostru putem sa ne folosim de ceea ce avem deja si sta degeaba, respectiv Huawei-ul de la baietii cu roz.


Singura problema e ca modem-ul de la Telekom stie ADSL/VDSL pe partea de WAN, iar noi trebuie sa il invatam sa stie Ethernet. Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa mutam portul WAN de pe DSL pe LAN1.
Inainte de a incepe orice fel de configurare e necesar sa facem un downgrade de firmware, deoarece cu ultimele firmware-uri acest lucru nu este posibil. Firmware-ul potrivit este HG658V100R001C24B016. Google it !


Configurare port LAN1 ca WAN port pe Huawei HG658:


1.         Maintenance > Device > Firmware Upgrade > Select file [...] > Software Upgrade
Restart device.
Reset (cu scobitoarea) daca nu accepta admin/admin.
2.        http://192.168.1.1/html/management/wanuplinkmode.asp > FTTH mode > Submit
Restart device.        
3.         Best practice:
Basic > Link Interface > ATM > remove all
Basic > Link Interface > PTM > remove all
Basic > Link Interface > Ethernet > remove all
Basic > Link Interface > Etherner > VLAN ID -1 > 802.1P -1
Scoatem tag-ul de VLAN de pe interfata pe care vrem sa o configuram WAN.


Acesta este punctul in care multi baieti care “le au cu calculatoarele” si care stiu sa faca asta se incurca si spun ca “Nu a mers dom’ne! Nu se poate face!”. In aceasta categorie ma aflam inclusiv eu. Tin minte prima data cand am configurat astfel un modem, era pentru un prieten si eram foarte frustrat pentru ca facusem si eu pasii gasiti pe net si totusi nu vroia sa mearga… ce vremuri si ce bucurie cand l-am facut sa mearga! Asadar, intre timp lucrurile s-au schimbat, “merge dom’ne si se poate!”, doar ca trebuie sa stim ce este un VLAN si sa facem diferenta dintre un port L2 si un port L3. Dupa ce ONT-ul este autentificat in OLT-ul RCS&RDS, frame-urile care ies catre client pe portul de WAN dupa ce se face conversia semnalului optic in electric, vor fi fara tag. Daca noi pastram tag pe portul de WAN al routerului nostru, e normal sa nu mearga pentru ca L2 cele doua echipamente nu se inteleg. Cam asta e teoria… dar pe cine intereseaza, nu ? :)


Putem configura oricare dintre cele 4 interfete ca WAN, dar e recomandat sa folosim LAN1.
4.   Basic > WAN > Se selecteaza 'Connection type'


Configuram tipul conexiunii PPPoE si introducem credentialele oferite de catre ISP in campurile user si password.
Done!


Sper ca ati gasit acest articol util. Pentru comentarii sau intrebari, va rog sa folositi sectiunea de comentarii.
Pana data viitoare va doresc toate cele bune!




7 comentarii :

  1. Salutare!foarte util post-ul tau!intampin o problema: am incercat configurarea unui 658 nou nefolosit(model 2016-2017),am facut downgrade-ul,intradevar acum are varianta mai veche dar nu ma mai pot loga pe el,am folosit credentialele de baza admin/admin,admin/codul de pe spatele router-ului,admin/admin1234,vodafone/vodafone si ce am mai gasit pe google si degeaba...posibil ca dupa downgrade sa i se modificat datele de logare?ms anticipat!toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut! Am intampinat si eu problema aceasta la un singur router. Am facut modificarea pe vreo 7-8 routere. S-a rezolvat cu un reset 'cu scobitoarea'. Teoretic ar trebui sa fie la factory defaults dupa downgrade, dar nu stiu ce nu-i place. Incearca asa si lasa-mi un semn te rog sa stiu daca a mers.

      Am citit ceva legat de vodafone. Zi-mi te rog pentru ce retea e configurat sa fie folosit ? ISP-urile discuta cu Huawei inaite de a face comanda si adapteaza firmware-ul la tehnologiile lor. Sincer, nu stiam ca Vodafone livreaza servicii peste ADSL, dar piata e mare.

      Lasa-mi un semn si ii dam de cap.
      Multumesc.

      Ștergere
    2. Router-ul este de Telekom,dupa 10 reset-uri l-am dovedit intr-un final cu admin/admin...a mers configurat si este folosit ca al doilea acces point acasa.Multumesc!

      Ștergere
  2. Salut! Care sunt credentialele oferite de ISP pentru user si pass? Unde le pot gasi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Am introdus credentialele de la ISP si dupa ce am dat submit, a aparut beculetul de la internet de pe router cu rosu, daca l-am pus pe IP-bridged(IP) la connection type a aparut beculetul cu verde insa nu aveam conexiune, desi zicea ca am. M-am chinuit cateva ore bune, am fost destul de aproape, insa aici m-am blocat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca e destul de vechi post-ul, dar daca cineva crede ca m-ar putea ajuta ar fi binevenit.

      Ștergere
    2. Nu este corect userul sau passw.

      Ștergere